Terwille op werkbezoek in Roemenië

Veel vrouwen die in Nederland in de prostitutie werken komen uit Oost-Europa. Al een tijd heeft Terwille de wens om in dit deel van Europa een goed netwerk op te bouwen, zodat vrouwen via ons uitstaptraject veilig terug kunnen naar hun land van herkomst. Dankzij Stichting Tynaarlo-Pitesti kregen we van 22-26 april 2015 de kans voor een werkbezoek aan Roemenië.

Onze medewerkers Lica Wijma (medewerker uitstapprogramma, zelf van Roemeense afkomst), Jan van Veen (psychiater) en Heleen Goedhart (behandelaar verslavingszorg) stapten in het vliegtuig om Roemeense collega’s te ontmoeten, die zich bezig houden met zorg aan prostituees, drugspreventie en verslavingsbehandeling. Ze bezochten zowel de hoofdstad Boekarest als Pitesti, de Roemeense stad waar de gemeente Tynaarlo al sinds 1995 goede banden mee heeft.

ambulance_1Onderdeel van het werkbezoek was een ontmoeting met een outreachend team in Boekarest. Dit team werkt vanuit het principe ‘harm reduction’ en verstrekt vanuit ambulances op straat methadon, schone injectienaalden en condooms. Zo bevorderen ze de gezondheid van straatprostituees en verslaafden. Heleen Goedhart: “Een indrukwekkende ontmoeting, ook omdat we ’s avonds met hen de straat op gingen en met eigen ogen konden zien hoe effectief en noodzakelijk hun werk is. Er wordt met veel passie gewerkt en uit de verhalen blijkt dat hun werk letterlijk levens redt. Het valt op dat er veel jonge prostituees op straat werken, sommigen lijken niet ouder dan 14/15 jaar.”

IMG_0636Naast een kijkje bij dit outreachende werk, hebben de medewerkers van Terwille ook kennis gemaakt met andere aspecten van Roemeense hulp aan prostituees en verslaafden. Zo is er nauw contact met de politie, dankzij de gids die het Terwille-team rondleidt: een Roemeense politieagent die drugspreventie verzorgt op scholen en ook in zijn dagelijks werk drugscriminaliteit tegengaat. Ook bezochten de medewerkers een organisatie die zich bezighoudt met tegengaan van mensenhandel en de plaatselijke kinderbescherming. Jan van Veen: “Een goede ervaring was ook het bezoek aan een Safe House voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel of die uit de prostitutie zijn gestapt. We horen hoe moeilijk het voor vrouwen in Roemenië is om uit de prostitutie te stappen. Vanuit de Roemeense politiek wordt hier weinig prioriteit en steun aan gegeven. We hebben een goede indruk van dit opvanghuis gekregen: mooi om te ervaren hoe de medewerkers zich met betrokken zorg en professionele begeleiding blijvend inzetten voor deze vrouwen. Vanuit de contacten die we met dit werkbezoek konden leggen, kijken we nu hoe we tot een verdere samenwerking kunnen komen. We onderzoeken onder andere of het Safe House een schakel kan worden met ons uitstaptraject, zodat Oost-Europese vrouwen die in Nederland uit de prostitutie stappen weer een gezond leven kunnen opbouwen in hun land van herkomst.”