Van Talentenplein naar toekomst

Een nieuwe baan betekent voor ieder mens een nieuwe stap. Maar voor onze cliënten betekent het vaak nog meer: een nieuwe toekomst. Vooral voor mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt groot is, zoals vrouwen die uit de prostitutie komen of mensen die een tijd op straat hebben geleefd. Ter uitbreiding van het succesvolle project Van Raam naar Baan heeft Terwille concrete plannen voor een Talentenplein. De locatie en de mensen zijn beschikbaar, nu de financiering nog.

Online werkplein

Uit de prostitutie stappen is een dappere beslissing. Via het programma Perspectief+ biedt Terwille sinds 2010 een complete uitstaproute voor vrouwen die een nieuwe start willen maken. Veel van deze vrouwen noemen als primaire hulpvraag: een nieuwe baan met inkomsten. Omdat er weinig goede werkplekken voor ex-prostituees zijn, zijn we in 2016 dankzij een eenmalige subsidie gestart met project Van Raam naar Baan. Via dit project hebben we een online werkplein opgezet waarbij vraag en aanbod gematcht kan worden. Ook hebben we actief gebouwd aan een netwerk van ondernemers die deze vrouwen een nieuwe toekomst willen bieden binnen hun bedrijf.

Meer vraag naar werk

De succesvolle matches die we intussen met Van Raam naar Baan hebben kunnen maken, smaken naar meer. In de praktijk van onze hulpverlening aan prostituees merken we dat de vraag naar betaald werk toeneemt. Zeker nu in de gemeente Groningen de tippelzone sluit en meer vrouwen aangeven een andere carrière te overwegen.

Talentenplein voor aanpakkers

Om aan de huidige hulpvraag te kunnen voldoen, moeten we meer plekken creëren. Tegelijk willen we mensen de mogelijkheid te geven om in een veilige omgeving hun talenten te ontdekken. Dat gunnen we niet alleen de vrouwen die meedoen aan ons uitstapprogramma, maar al onze cliënten met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze overwegingen samen hebben geresulteerd in vergevorderde plannen voor een Talentenplein. Een krachtig project, gericht op aanwezige talenten, geeft juist deze aanpakkers een extra zetje om zichzelf waardig te ontwikkelen en ook op dit vlak te kunnen participeren in de maatschappij.

Geschikte werkplaats

Nabij de stad Groningen hebben we een geschikte werkplaats gevonden waar mensen kunnen ontdekken welke technische beroepen geschikt voor hen zijn. Ook is er plek voor verschillende administratieve banen. Het Talentenplein richt zich op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die bereid zijn om hier aan te werken. Zowel onze doelgroep van ex-daklozen als onze doelgroep van ex-prostituees kan op deze plek starten met een traject. Hierdoor zorgen we ervoor dat er onder één dak voor twee kwetsbare groepen tegelijk toeleiding naar werk wordt gerealiseerd.

Naar betaald werk

Op het Talentenplein worden naast het ontdekken van talenten en het opdoen van werkervaring ook sociale vaardigheden getraind. Daarnaast leggen we verbindingen en maken we afspraken met werkgevers om deze mensen blijvend aan het werk te helpen. Met behulp van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen kan de kandidaat zijn of haar talent verder ontwikkelen.
Een traject duurt gemiddeld twee jaar. Na een half jaar op de werkplaats zal een kandidaat bij een werkgever verder gaan. Na twee jaar kan een kandidaat met een diploma uitstromen.

Om het project te kunnen financieren ligt er een aanvraag bij de gemeente Groningen.