Niels helpt als ervaringsdeskundige

Na een verslaving van ruim tien jaar gaat Niels op zijn 22e de kliniek in. Nu loopt hij stage bij Terwille voor zijn opleiding Ervaringsdeskundige en werkt hij mee aan het preventiewerk reLEGS. Hij vertelt zijn verhaal aan jongeren op middelbare scholen en MBO’s: “Ik merk dat het kleine leeftijdsverschil tussen mijzelf en de leerlingen heel erg goed werkt. Ik ben maar een paar jaar ouder dan de jongeren en ik denk dat dit indruk maakt. Door er open en eerlijk te staan, maakt dat wat los bij de leerlingen.”

Absurde hoeveelheden

Niels zijn verslaving begint met nieuwsgierigheid. Het geeft een kick om stiekem wat drugs te proberen met vrienden. Niels was een echte sportman en is altijd fel tegen roken en blowen geweest. Totdat hij zijn nieuwsgierigheid niet meer kan bedwingen. Het roken, blowen en drinken groeit uit tot, in zijn woorden, absurde hoeveelheden. Op zijn 16e is hij verslaafd aan cocaïne en XTC. “Ik hield ook wel van experimenteren. Eigenlijk maakte het me niet uit wat voor middel ik nam. Mijn doel was om zo in de war mogelijk te raken.” Niels heeft steeds meer van een middel nodig om het gewensde effect te krijgen.

Richting zijn familie en vrienden zorgt Niels altijd dat het lijkt alsof alles prima gaat. Toch hebben zijn ouders door dat hij veel drinkt. Niels zijn ouders zijn ook getuige van zijn agressie. Als hij uit huis gaat is dat voor zijn ouders een opluchting. Volgens Niels is het niet vreemd dat hij op zeer jonge leeftijd al in aanraking kwam met roken en blowen. “Op scholen is er altijd wel iemand die iets heeft. Vaak zijn dat wat oudere jongeren. Het is ontzettend makkelijk om aan te komen.”

Keerpunt

Voor Niels komt het keerpunt na veel bijna-keerpunten en meerdere rock-bottoms. Na een avond werken in de kroeg komt hij op straat zijn zusje tegen met haar vrienden. Hij vraagt zijn zusje blijvend om geld wat hij wil gaan gebruiken voor drank en drugs. Voor zijn zusje is dat het moment om naar hun moeder te stappen. De volgende morgen staat zijn moeder bij Niels op de stoep. “Ik had al zo’n gevoel dat er zoiets ging gebeuren. Ik dacht; als ik nu niet alles vertel, gaat het nooit gebeuren. Ik heb toen alles verteld. Ik heb verteld dat ik te veel dronk. Ik heb verteld dat ik verslaafd was. Dat was het meest bevrijdende gevoel wat ik ooit heb gehad: het gevoel dat er iets ging gebeuren.” De moeder van Niels vindt voor hem een 12-stappen kliniek.

Ondanks dat hij niet meer gebruikt blijft Niels, naar eigen zeggen verslaafd. Af en toe ervaart hij de verleiding om te gebruiken wel: “Ergens in mij is er altijd nog wel een stemmetje in m’n hoofd – ik noem ‘m Slik – die zegt: ‘Je kan wel weer een keertje gebruiken, kijken hoe het voelt’.” Toch heeft Niels het idee dat het zo had moeten zijn. Hij is nu ruim twee jaar clean. Niels zit nu regelmatig aan de andere kant van de tafel: vanuit zijn ervaring kan hij mensen helpen die op het moment met een verslaving worstelen. Een van de positieve gevolgen van zijn verslaving is dat Niels tijdens zijn behandeling tot geloof kwam: “Het verleden kun je niet veranderen, maar uiteindelijk heeft het me wel bij God gebracht.” Niels woont weer bij zijn ouders en kan met zijn gezin nieuwe, positieve herinneringen maken. In de toekomst wil hij graag een gezin met zijn vriendin en anderen helpen door zijn werk als ervaringsdeskundige.

Voor de klas

Bij Terwille werkt Niels mee aan reLEGS: “Ik denk dat de combinatie van hulpverleners en ervaringsdeskundigen heel erg vet is en heel erg goed werkt. Binnenkort ga ik ook weer met een nieuw carrousel mee naar middelbare scholen, om preventielessen te geven. Ik ga er altijd met heel veel spanning heen, maar kom er heel voldaan weer van terug. Als ik ook maar 1 iemand aan het nadenken kan zetten over wat drugs en drank met je doet, ben ik tevreden.”

Ben je verslaafd en zoek je hulp? Je kunt altijd even bij ons binnenlopen of contact opnemen. Bel bij spoed je huisarts.