Samenwerking ZeestadStaal

Metaal en poedercoating, een sportschool, een restaurant, een leerwerkbedrijf: ZeestadStaal in Den Helder combineert het allemaal in één pand. Vanaf januari krijgt ook de verslavingszorg van Terwille een plek in het grote pand bij de jachthaven. Raymond Groen, de eigenaar van ZeestadStaal vertelt: “We werken hier drempelloos en vanuit vertrouwen. Daar past Terwille prima bij als partij.”

Leerwerkbedrijf

Al twee jaar is Groen een partner van de gemeente Den Helder. ZeestadStaal is een leerwerkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik ben eigenaar, maar ook jobcoach”, vertelt Groen. “Daarnaast heb ik nog drie jobcoaches in dienst. Ook werk ik met twaalf vakmensen. Zij dragen kennis over aan de mensen van de leerwerktrajecten en leren hen het vak.

Ervaring

Opvallend aan de onderneming is dat de vaste medewerkers zelf ook bijna allemaal ervaringsdeskundig zijn. “Zij weten hoe belangrijk het is dat mensen een kans krijgen,” legt Groen uit. Ook zelf kan hij zich dat indenken: “Ik was vroeger ook niet de makkelijkste. Gelukkig heb ik nooit met verslaving te maken gehad, maar ik ging een vechtpartij niet uit de weg. Dat helpt om me in te leven.”

Complex

Toen vanuit het Sociaal Domein van de Gemeente Den Helder de vraag kwam om een traject te organiseren voor mensen met een verslaving, paste dit in de visie van Groen: “Maar ik weet van dichtbij dat verslaving heel complex is. Daarom heb ik meteen gezegd: Ik doe dit graag, maar wel met hulp van professionals.” Zo kwam Terwille in het vizier.

Vertrouwen

De klik tussen Terwille een ZeestadStaal ontstond snel. Groen vertelt: “Ik kwam in contact met Terwille en herkende dezelfde passie en drijfveren voor mensen. Het partnerschap voelde goed. En tijdens de rondleidingen in ons pand, waren de medewerkers van Terwille ook meteen heel enthousiast. We werken hier drempelloos. Alle deuren zijn open. Ik sport bijvoorbeeld zelf ook mee in de sportschool. Daar ben ik de minste en laat ik me helpen door anderen. Zo krijg je vertrouwen. En die manier van werken herkennen we bij elkaar.”

Verschillende disciplines

In het grote pand (vloeroppervlak begane grond: 2000 m2, met een verdieping: 1700 m2) zit een bedrijf voor metaal en poedercoating, een sportschool en een restaurant. Groen is bezig om daar extra disciplines aan toe te voegen, zoals een meubelmakerij, horeca en een bed & breakfast. Hij legt uit: “Zo kunnen we continu mensen blijven trainen en is er plek voor verschillende ontwikkelingen.”

Het dubbele

Met de gemeente is Groen overeengekomen om in 2019 minimaal vijftig mensen op deze manier richting werk te helpen. “Maar ik schat in dat we ruimte gaan krijgen voor het dubbele”, blikt hij positief vooruit. “Daarin is zeker ook plek voor nieuwe cliënten van Terwille.”

In huis

Groen is blij met de komst van Terwille in zijn pand: “Als er op de werkvloer iets gebeurt op het gebied van verslaving, of zaken die daaraan gerelateerd zijn, dan hebben we de hulpverleners in huis. Zo houden we de drempels laag. Bij verslaving kun je niet altijd zeggen: wacht maar een weekje. Je moet er direct bij zijn, anders ben je te laat.”

*****************************************************************************************

Vanaf 10 januari bevindt de polikliniek van Terwille zich in het pand van ZeestadStaal. Terwille houdt het oude pand  aan de Breewaterstraat 3 aan voor verschillende andere doeleinden, zoals inloopactiviteiten.