Steunpunt Flevoland

Eind 2017 zijn Scharlaken Koord en Terwille in de provincie Flevoland gestart met een gezamenlijk Steunpunt met uitstapmogelijkheden voor vrouwen die werkzaam zijn in de prostitutie. Beide organisaties hebben steunpunten in andere regio’s, in Flevoland slaan ze de handen ineen. Het Steunpunt is opgezet in opdracht van de gemeente en met ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wat houdt het Steunpunt in?
In Flevoland zijn verschillende maatschappelijke organisaties actief op het gebied van maatschappelijk werk, begeleiding en behandeling. Het Steunpunt met uitstapprogramma sluit hierbij aan vanuit specifieke kennis en expertise op het gebied van hulpverlening bij prostitutie, mensenhandel en slachtoffers van loverboys. De medewerkers van het Steunpunt hebben deskundigheid in het begeleiden van prostituees en ruime ervaring met deze groep, zodat ze hulpvragen vroegtijdig kunnen signaleren en bespreekbaar maken. Ook biedt het Steunpunt mogelijkheden in toeleiding naar ander werk, tijdelijke opvang op beschermde woonplekken en deskundige hulp op het gebied van traumaverwerking of problemen met middelengebruik.

Voor wie is het Steunpunt?
De medewerkers van het Steunpunt zijn regelmatig op plekken (fysiek of online) aanwezig waar prostituees actief zijn. Hierdoor wordt contact en vertrouwen opgebouwd, zodat de meisjes en vrouwen weten waar ze terecht kunnen. Ook professionals zoals huisartsen, docenten, gemeente-ambtenaren of begeleiders uit de jeugdzorg kunnen bij het Steunpunt aankloppen voor overleg of advies rondom prostitutie, mensenhandel of loverboys. Het Steunpunt kan desgewenst ook een training verzorgen.

Waarom is een Steunpunt nodig?
Ondanks dat prostitutie in Nederland breed geaccepteerd wordt, zijn mensen die in de prostitutie werken vaak terughoudend met vertellen over hun werk of over knelpunten die ze daarin ervaren. De aanwezigheid van een Steunpunt kan hulpvragen zichtbaar maken die tot dan toe verborgen waren. Een van de vrouwen die bij een steunpunt aanklopte vertelde ons: “Bij jullie heb ik voor het eerst mijn verhaal verteld en hoe ik mij echt van binnen voelde. Het was alsof er honderd kilo van mijn schouders viel … Ik ben zo blij dat ik bij jullie terecht ben gekomen.”

Lees meer over ons Steunpunt in de Flyer Steunpunt 2018

Samenwerking en informatie
Heb je vragen over Het Steunpunt of wil je contact met ons opnemen?
Op werkdagen kun je ons bereiken op (020) 6226897 of 06 16692173.

Wil je graag op de hoogte blijven van het werk van het Steunpunt? Je kunt je hieronder aanmelden voor onze nieuwsbrief.