Terugblik Cycle for Hope 2016

Christiaan (34) is zorgbemiddelaar bij Terwille en fietste dit jaar heel Nederland rond met de Cycle for Hope. In Team Terwille fietste hij in juni met collega’s, cliënten en vrienden 1200 kilometer in 48 uur. Om geld op te halen voor hulp aan mensen met een verslaving. “Ik vond het vooral leuk omdat we het samen deden. Geweldig dat er ook cliënten meefietsten!”

Terugblik
Christiaan blikt terug op de intensieve sponsortocht die werd georganiseerd vanuit Vrienden van de Hoop in Dordrecht. Als zorgbemiddelaar bij Terwille heeft hij veel contact met verwijzers, zorgpartners, instellingen en opnameplekken. “Zo heb ik ook regelmatig contact met De Hoop GGZ.” Regelmatig gaan er cliënten van Terwille naar een opnameplek van De Hoop om daar te werken aan hun herstel. “Starten en finishen op het terrein van De Hoop was voor mij daardoor extra bijzonder,” vertelt Christiaan.

Deelnemers
In totaal deden er 15 teams mee aan Rondje Nederland. Teams met hele verschillende achtergronden. Er fietste bijvoorbeeld ook een accountantsteam en een team uit de ICT mee. “Lang niet alle deelnemers kwamen uit de zorg”, vertelt Christiaan. Onderweg raakte hij met een aantal mensen in gesprek over zijn werk in de verslavingszorg. “Zo hadden we het over het doel waarvoor we aan het fietsen waren. Dat helpt voor de bewustwording.”

Sportervaring
De fietstocht was echt een uitdaging. Ook voor Christiaan die al wel fietservaring had, maar niet gewend was om zulke lange afstanden te fietsen. “Ik fietste zelf vaak 40 à 50 kilometer; dit waren steeds etappes van rond de 100 kilometer. En het tempo lag ook aardig hoog. Als ik alleen fiets ga ik wel wat langzamer,” vertelt Christiaan. De teams fietsten in estafettevorm en legden om beurten in kleine subteams een etappe af. De eerste etappe kon Christiaan goed volhouden, de tweede vond hij een stuk zwaarder. “Ik moest bijna overgeven.” Maar hij bleef doorfietsen “en na een tijdje ging het wel weer.”

Lekke band
Opgeven was voor Christiaan geen optie. “Ik wilde me niet laten kennen.” Maar toen zijn band ook nog lek ging, baalde hij flink. “In de tien jaar dat ik fiets is mijn band nog maar één keer lek gegaan. De timing was nu wel heel slecht. We waren net aangehaakt bij een ander team en waren lekker op dreef.” Maar samen hielde ze de moed erin: “Door samen te fietsen kom je verder dan alleen. We motiveerden elkaar. We waren niet het best getrainde subteam, maar gelukkig is er niemand afgehaakt.”

Ochtendgloren
Ook ’s nachts werd er gefietst. “Het is heel bijzonder om in het donker te fietsen. Je zit in een soort tunnel en het enige wat je doet is doortrappen, ” omschrijft Christiaan. In het ochtendgloren fietsten ze een tijdje op met een ander team. “Zij zaten er op dat moment echt even doorheen. Zo konden we elkaar mooi helpen onderweg,” vertelt Christiaan.
Ook  de bijrijders en chauffeurs speelden een grote rol. “We werden goed verzorgd.” Een van de chauffeurs was ervaren masseur en een andere chauffeur moeder van vijf kinderen: “Zij legde ons flink in de watten.”

Finish
Na twee intensieve dagen bereikte het team samen de finish. Kilometers, tegenwind, lekke banden, ze hebben het allemaal doorstaan. In totaal heeft het Rondje Nederland een mooi bedrag van 322.895 euro opgebracht. De opbrengst wordt gebruikt om diverse projecten van Stichting De Hoop financieel te ondersteunen. Het gaat hierbij om kosten die niet worden vergoed door zorgverzekeraar of overheid, zoals de veilige opvangplekken van Terwille en het preventiewerk onder jongeren.

 

Enthousiast geworden van de terugblik van Christiaan? Van 11-12 november vindt de najaarseditie van de MTB-marathon plaats. Opgeven kan nog!