Trotse bewoner van de Buddyvilla

Het eerste wat een dakloze wil, is een huis. Nathalie heeft deze kans gekregen, in haar pas geverfde en ingerichte kamer komt ze eindelijk echt tot rust. “Als ik ’s ochtends op sta, bedank ik eerst God: dat hij me een eigen plek heeft gegeven.”

Nathalie is één van de zes bewoners van het Buddyhuis in Groningen: een doorstroomhuis waar dak- en thuislozen samen kunnen starten met op zichzelf wonen. Op donderdag 5 november werd het huis officieel geopend; hartelijke ontvangst door de bewoners, hapjes en drankjes en een korte toelichting door Erik de Vos. Een groot feest waarbij wethouder Ton Schroor de naam van het huis onthult: De Buddyvilla. “Kom mijn kamer zien!” zegt Nathalie vol enthousiasme wanneer ze een bekende ziet rondlopen. De ex-daklozen zijn erg trots op hun huis.

Mien Aigen Hoes is een Gronings project voor dak- en thuislozen. Het project is een samenwerkingsverband tussen LIMOR, WerkPro en Terwille. Daklozen een dak en een thuis geven, zonder voorwaarden vooraf, dat is het principe van Housing First. De nadruk ligt op zelfregie en eigen kracht. Natuurlijk zijn er vaste afspraken: geen overlast veroorzaken, de huur betalen en de deur open doen voor de aangeboden begeleiding. Het Buddyhuis is voor personen voor wie zelfstandig wonen nog een stap te ver is. Elke bewoner heeft een eigen woon-/slaapkamer; de keuken, douche en toilet worden gedeeld. Er worden onderling afspraken gemaakt om goed samen te leven en de bewoners helpen elkaar. “In de keuken eten we met elkaar en verdelen we de huishoudelijke klussen,” vertelt Nathalie.

JPV_1594Volgens Mike, ook bewoner van het Buddyhuis, zou het best eens kunnen escaleren. “Ruzies praten we gewoon uit,” vertelt Mike, “we moeten leren zelf dingen op te lossen.” En dat gebeurt ook; de bewoners gaan niet eerder slapen, totdat een ruzie is uitgepraat. Het doel van het Buddyhuis is om samen te wennen aan het wonen in een huis, zelfbeheer te ervaren en op termijn streven naar een eigen woning. Volgens de ex-daklozen is het project al geslaagd. Drie deelnemers wonen inmiddels al zelfstandig.