Werkbezoek aan Roemenië

Afgelopen maand zijn een aantal medewerkers van Terwille opnieuw op werkbezoek naar Roemenië geweest. Een aanzienlijk deel van de vrouwen die in Nederland in de prostitutie werken, komt uit Oost-Europa. Onze medewerkers zijn daardoor regelmatig in contact met vrouwen die van oorsprong uit Roemenië komen. Omdat een van de hulpverleners van Terwille ook zélf afkomstig is uit Roemenië en vloeiend Roemeens spreekt, staan we nauw met deze vrouwen in verbinding.

Voor veel vrouwen is het werk in de prostitutie belastend en niet goed vol te houden. Terugkeer naar het land van herkomst is soms noodzakelijk of de enige mogelijkheid. Terwille zoekt naar veilige en goede routes, die kunnen voorkomen dat vrouwen bij terugkomst in verkeerde handen vallen.

Daarom bezochten de medewerkers van Terwille twee Roemeense opvangplekken voor vrouwen, om verdere samenwerking te onderzoeken. Ze vertellen daarover:

“De eerste opvang is een prachtige locatie waar slachtoffers van mensenhandel, vrouwen en kinderen die dakloos dreigen te raken en verslaafde vrouwen mogen komen wonen. De medewerkers werken vanuit het christelijk geloof. De vrouwen worden volledig vrij gelaten in hun keuze qua geloof. In een huiselijke sfeer wonen hulpverleners en cliënten in één pand. Dit maakt dat er veel sprake is van nabijheid, waarbij ze tegelijkertijd heel professioneel werken. De vrouwen en hun kinderen mogen twee jaar lang binnen dit project wonen. Daarna stromen ze – met begeleiding – door naar zelfstandig wonen. Ze hebben ook allemaal ander werk gevonden tot nu toe.

Roemenië

Huiskamer Vrouwenopvang Roemenië

 

De tweede opvang is ook een prachtig project en meer zoals de Roemenen het gewend zijn binnen de zorg. De opvang is minder huiselijk en familiair ingericht, de vrouwen slapen met z’n tweeën op een kamer en krijgen in deze woonvoorziening goede begeleiding. Een deel van het project is speciaal gericht op (jonge) vrouwen met een verstandelijke beperking. Een jonge vrouw demonstreerde ons met trots haar werk: het testen van de kwaliteit van plastic zakken.
Ook de vrouwen die in deze opvangplek zitten vertrekken na ongeveer 2 jaar, met ander werk!”

Beide locaties vormen een mooie aanvulling op de veilige routes voor vrouwen die terug willen keren naar Roemenië.
Wil je meer weten over Perspectief+? Klik dan hier.