Kerst in Den Helder

Terugblik: Kerst in Den Helder

Tijdens de kerstdagen van 2017 was onze locatie in Den Helder beide kerstdagen open voor een kerstinloop. Medewerker Jaap van der Werff vertelt: “We hadden een leuk programma samengesteld met livemuziek op eerste kerstdag, een film op tweede kerstdag en natuurlijk hapjes en drinken. Op eerste kerstdag kwamen er zestien mensen langs, op tweede kerstdag een man of acht, voornamelijk dak- en thuislozen.

Steekkarretje

Het werd een bijzondere viering mede dankzij een groepje bezoekers dat kwam aanlopen met een klein steekkarretje. Op het karretje stond een elektrisch orgeltje uit jaren zestig. Een van de bezoekers had het orgeltje aan de straat gevonden en had hem vanuit een bewogen hart meegenomen voor een andere dakloze man, omdat hij wist dat diegene vroeger op zo’n orgeltje had gespeeld. De andere man was helemaal in de wolken met het orgeltje en de herinneringen die het opriep.

Drie koningen

Ze waren helemaal met het steekkarretje komen lopen door het centrum van Den Helder. Een bijzonder gezicht: ze leken net de drie koningen die vanuit het schemerig licht van een koude mistige avond aan kwamen lopen. Toen ze bij de locatie van Terwille aankwamen, stond ik verbaasd te kijken en vroeg wat ze hadden meegenomen. Oh we komen even muziek maken voor jullie, zeiden ze. De muziek bracht een enorme sfeer, het tilde mensen voor even zichtbaar uit hun huidige situatie. Er werd gedanst en het was erg gezellig!

Vuurkorf

Buiten stond een vuurkorf met een pan warme erwtensoep erboven en voor de ingang van het pand stond Rudolf, een levensgroot rendier. Wanneer je langs Rudolf liep begon hij uit zichzelf kerstliederen te zingen. Ook Tweede kerstdag was geslaagd we hadden een christelijke film op het programma staan. Het was wat minder druk dan de avond ervoor, maar ideaal om de film te kijken, de reacties achteraf waren leuk en hartverwarmend.”

Verlangen

Het verlangen om met kerst iets te doen voor de doelgroep, ontstond in de vrijwilligersgroep van Den Helder. “Want”, zeggen ze: “we vinden het onze gasten meer dan waard om de extra mijl te wandelen!

Doneer voor het kerstdiner 2018!

Ook in 2018 wil het team in Den Helder graag weer een warme kerst organiseren voor de dak- en thuislozen. Ze worden hierbij geholpen door Basisschool de Lichtlijn. Een deel van de catering wordt geschonken door Bakkerij Peter Dunselman en Crazy Chicken. Maar de catering en de organisatie van de viering kan niet geheel kostenloos. Daarom hebben we in totaal ongeveer 500 euro aan donaties nodig. Wil je ook doneren? Dat kan online op www.inactievoordehoop.nl/actie/kerstindenhelder