Het Gewone Leven is een plek waar vrouwen ver genoeg weg zijn van hun ‘oude’ omgeving om rust en veiligheid te ervaren om na te kunnen denken over de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik eigenlijk verder met mijn leven?’.
Beheerdersechtpaar Rolf en Clazien wonen en werken op Het Gewone Leven.
“Wij hebben beide hetzelfde doel voor ogen, de vrouwen die hier zijn perspectief voor de toekomst bieden. Die begeleiding benaderen we allebei op onze eigen manier. We vullen elkaar aan, maar zijn het soms ook niet met elkaar eens. Het is voor de vrouwen waardevol om te zien en ervaren hoe je op een gezonde manier het niet met elkaar eens kunt zijn. Groepsbesprekingen doen we samen, maar we hebben ook onze eigen taken. Twee keer per week gaat één van ons samen met de vrouwen boodschappen doen. Op een ander moment wordt er onafhankelijk van elkaar geklust of geknutseld. Het unieke van Het Gewone Leven zit hem in de rust en ruimte, maar ook door een vast programma te draaien in het voorspelbare. Rust, reinheid en regelmaat is het doel.”
Rolf heeft in het verleden gewerkt bij de politie, het onderwijs en in de hulpverlening. Clazien die een achtergrond in de verzorging heeft is de ondersteuner in het proces. Daar waar Rolf probeert dingen op een bepaalde manier te benaderen of formuleren, is Clazien veel directer en zegt de dingen zoals ze zijn. Waar Clazien bijvoorbeeld zal aangeven bij een cliënt: “Je moet nog dweilen” Zou Rolf zeggen: “Volgens mij staat er nog een taak op het bord.”
Er is plaats voor 4 dames. Omdat de locatie zo afgelegen is, kan het best eenzaam zijn. We streven er naar om minimaal 3 vrouwen tegelijk te kunnen helpen.
“Hoewel we 24 uur per dag beschikbaar zijn, als het echt nodig is, zorgen wij wel dat wij aan onze rust toekomen. Wij zijn net als de vrouwen in het weekend vrij. Meestal eten we dan wel met elkaar, tenzij we visite hebben. Dan kan het zo zijn dat ze op zondagavond voor zichzelf moeten zorgen. Ook hebben wij, net als de vrouwen die hier verblijven, een eigen huiskamer waar wij ons s ’avonds terugtrekken. In de omgeving wonen ook nog wat meer Nederlanders waar we contact mee hebben en vanuit Terwille worden we elke 6 weken voor een lang weekend afgelost. Vaak gaan we dan met onze tot camper omgebouwde bestelbus erop uit.”
De goede samenwerking als echtpaar en het hart dat ze hebben voor kwetsbare vrouwen, maakt dat ze al jarenlang op hun plek zijn in Frankrijk.
“De mooiste momenten zijn toch wel als cliënten op enig moment aangeven zich veilig te voelen. Heel veel cliënten zijn bijvoorbeeld bang in het donker en wij hebben hier geen straatverlichting. Dan is het bijzonder als ze toch meegaan om de honden in het donker mee uit laten,” vertelt Rolf, “Ook komen de mooie momenten vaak na de plaatsing. Wij zeggen altijd: “als je hier weg bent en je wil contact met ons, zal dit vanuit jezelf moeten komen”. Dan is het heel bijzonder dat in een groot aantal keren dat contact er ook is. Soms alleen als ze het even niet zien zitten en soms juist om ons deelgenoot te maken van de stappen die ze gemaakt hebben. Zo zijn wij al op bruiloften geweest, hebben geboortekaartjes van kinderen gekregen of zomaar een berichtje als ze de foto’s vanuit Frankrijk weer eens bekeken. Voor iedere vrouw die hier zit maakt Clazien een digitaal fotoboek wat ze na afloop meekrijgen en waarvan ze zelf kunnen beslissen of ze die uit laten printen of niet. Hier wordt vrij regelmatig naar gekeken merken we.”