Cathy, Ervaringsdeskundige

“Ik vind het mooi dat ik met mijn verhaal een beetje hoop mag geven aan cliënten”

“Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat ik zwaar gelukkig ben met mijn baan als ervaringsdeskundige, want dak- en thuislozen hebben mijn hart en dat heeft een reden. Bij Terwille ben ik in een warm bad terechtgekomen.”

Vertrouwen

“Ik ben zelf verslaafd en dakloos geweest, maar God greep in. Hij genas mij. Ik kreeg toen het verlangen om met daklozen te werken, want wie wist nu beter dan ik wat hen beweegt? Ik volgde de opleiding tot sociaal werker en ik word nu opgeleid tot ervaringsdeskundige op het HBO. Het is erg belangrijk om daklozen op te zoeken, want hoe moet je om hulp roepen als je niemand vertrouwt? Toen ik dakloos was, moest ik mijzelf zien te redden. Er was niemand die naast mij kwam zitten, me te eten gaf en vroeg: ‘Cathy, hoe gaat het met jou?’”

Dakloze cliënt

“Laatst had ik een mooie ervaring. Het raakt mij nog steeds als ik er over vertel. Nadat ik samen met een dakloze cliënt een kop koffie had gedronken, bezocht ik een andere cliënt. Toen ik terugkwam zaten er twee bloemetjes op het stuur van mijn fiets. Ik keek om mij heen en zag de dakloze cliënt – tandloos – breed glimlachen. Hij zwaaide en stak zijn duim omhoog. Ik had een brok in mijn keel. Ze hebben zelf niets, maar ze kunnen toch nog geven. Dit is mij zoveel meer waard dan het mooiste zilver of goud.”

Een beetje hoop

“Wanneer zich de gelegenheid voordoet, vertel ik iets over mijzelf. Vaak kunnen daklozen zich bijna niet voorstellen dat ik zo diep heb gezeten. Er verdwijnt een drempel: ze durven meer van zichzelf te laten zien. Laatst zei een cliënt tegen mij: ‘Cathy, wanneer ik hieruit ben, ga ik ook een opleiding volgen en mensen helpen.’ Dan denk ik: wow, wat mooi dat ik jou met mijn verhaal een beetje hoop mag geven en je weer durft te dromen. Ook jij kunt hier uitkomen!”

Goede begeleiding

“Ik neem mijzelf mee in dit werk en laat mijn kwetsbaarheid zien, dus ik ben kwetsbaar. Ik heb elke drie weken een gesprek met mijn teamleider en ik word goed begeleid. Daarnaast maak ik deel uit van een geweldig team. Ik zie het als een zegen dat ik samen met dit team onder de dakloze mensen mag werken.”

Cathy Guzman, Ervaringsdeskundige