Het verhaal van

Jakob: kiezen voor het leven

Jakob is een dromerig kind dat de wereld vol vertrouwen tegemoet treedt. Maar dan wordt hij op zijn vijfde seksueel misbruikt door iemand waar hij erg tegenop kijkt. “Dit heeft me flink beschadigd”, vertelt hij. Het misbruik gaat jarenlang door. Op zijn tiende komt Jakob in aanraking met alcohol, een jaar later ook met cocaïne: “Ik weet nog dat ik die avond niet kon slapen en vond het gevoel heerlijk.”

 

Twee wegen

Thuis gaat Jakobs leven twee kanten op: “Mijn moeder was gelovig, mijn vader niet. Dit waren mijn twee wegen in het leven. Al heel jong was ik op zoek naar geluk en zingeving.” Omdat Jakob veel van muziek houdt, wordt hij DJ. Ook speelt hij in bandjes. “In die periode nam mijn gebruik af, totdat ik op een zaterdag naar een discotheek ging waar iets in mijn drankje werd gedaan.” De dag erna wordt hij gedesoriënteerd wakker in een steegje. “Vanaf die dag werd alles erger”, vat Jakob zijn situatie samen.

Stiekem

Soms stopt Jakob weer even met gebruiken als hij in een stabiele fase zit. Zoals wanneer hij de vrouw ontmoet met wie hij later trouwt. Maar de goede periodes duren nooit lang. De eerste tijd van zijn huwelijk gaat het goed. Als de verveling en stress beginnen toe te slaan, grijpt Jakob toch weer naar wat hij kent. Hij doet zijn best om het te verbergen voor zijn omgeving: “Omdat ik actief was in de kerk, begon ik stiekem te gebruiken. Ook raakte ik verslaafd aan seks,” vertelt hij.
Zijn huwelijk is wankel en Jakob verlaat zijn vrouw. “In die periode gebruikte ik bijna elke dag alcohol, wiet en cocaïne.” Na een paar weken komt hij toch weer terug naar huis. “Toen raakte mijn vrouw zwanger.” Jakob besluit bij haar te blijven, maar het gebruik van drugs en alcohol gaat door.

Nonsens

Na de geboorte van zijn kind komt Jakob weer even tot rust, maar ook dat is weer van korte duur. De verslaving trekt zo sterk aan hem dat hij doorgaat met gebruiken, liegen en bedriegen. “Ik kwam bijna iedere dag laat thuis en verzon de meest grote nonsens om mijn gedrag te rechtvaardigen. Elke dag gebruikte ik, maar ik dacht alles onder controle te hebben. Ik was continu op zoek naar spanning”. En dat ging ver, vertelt Jakob eerlijk: “Stelen, erotiek, bordelen en steeds nieuwe middelen uitproberen werden mijn nieuwe bezigheden.”

Zogenaamd genezen

Jakobs vrouw dringt er op aan dat hij hulp zoekt. Het duurt nog jaren voordat Jakob zelf ook zo ver is. Na de zelfmoord van zijn vader, en het kwijtraken van zijn rijbewijs door rijden onder invloed, neemt hij eindelijk de stap naar hulp. Hij wil er zo snel mogelijk vanaf zijn: “Na tien gesprekken was ik zogenaamd genezen. Ondertussen ging ik gewoon door met gebruiken.”

Terwille

Dan doet Jakob opnieuw een poging om hulp te zoeken. “Ik kwam bij Terwille terecht”, vertelt hij. “In dat jaar heb ik schoon schip gemaakt. Voor het eerst lukte het me om acht maanden clean te blijven.” Ook Jakobs vrouw en zijn inmiddels volwassen kind krijgen gesprekken bij Terwille, waarbij ze handvatten krijgen hoe ze met het verslavingsgedrag van Jakob om kunnen gaan en hoe ze daarin zelf grenzen kunnen stellen. “Alles leek de goede kant op te gaan”, blikt Jakob terug, “totdat ik weer stiekem begon te gebruiken. Nu werd het nog erger. Ik gebruikte bijna dagelijks XTC, alcohol en cocaïne en was soms dagenlang weg van huis.”

Huis leeg

“Op een keer kwam ik na een paar dagen weer thuis en was mijn huis leeg,” vertelt Jakob. Zijn vrouw en kind zijn vertrokken naar vrienden, omdat ze het thuis niet meer uithouden. Door de ongezonde situatie thuis is zijn vrouw depressief en zijn kind is vastgelopen met studeren. “Die dag besefte ik wat ik allemaal had aangericht,” vertelt Jakob. En dit wordt een keerpunt in zijn leven.

Clean

Met hulp van een vriend en een verwijzing van Terwille krijgt Jakob een plek in een kliniek. Hij stopt definitief met het gebruik van drugs en alcohol. Drie jaar later kan hij oprecht zeggen: “Ik ben nu clean, mijn leven is veranderd. Ik heb vooruitgang geboekt op alle vlakken. Mijn gezin is aan het herstellen en we zijn weer happy.”

Herstel

Veranderen is niet makkelijk, maar gaat stap voor stap. “Er is actie en volharding nodig”, zegt Jakob. “Maar met Gods hulp kan ik mijn gedrag iedere dag aanpassen. Jakob werkt nu als ervaringsdeskundige bij Terwille, en mag anderen helpen om van hun verslaving af te komen. Hij zegt: “Ik ben God dankbaar dat ik leef. Ik ben vrij van waanzin en een vroegtijdige dood. Herstel is zeker mogelijk. Het werkt als je er aan werkt.”