Jasmijn: ervaringsdeskundige bij het Mirtehuis

Jasmijn (33 jaar) is ervaringsdeskundige bij het Mirtehuis. Dit is een beschermde woonlocatie van Terwille voor vrouwen die uit de prostitutie willen stappen. Zelf is Jasmijn zeven jaar verslaafd geweest aan cocaïne en speed en werkte ze zes jaar lang in de prostitutie. Nu mag ze vrouwen ondersteunen die hetzelfde hebben meegemaakt als zijzelf. “Ik zie het helpen van vrouwen die vastzitten in de prostitutie en verslaving als mijn roeping”.

Tijdens een evenementen waar Terwille aanwezig was, kwam Jasmijn in gesprek met Willemien (outreachend medewerker). Ze hebben nummers uitgewisseld en vervolgens is Jasmijn een half jaar in gesprek geweest met Willemien over haar proces. Terwille bood Jasmijn een werkervaringsplek in het Mirthehuis aan, dat ze met beide handen aangreep. Voor het eerst in haar leven ontwikkelde ze een toekomstperspectief.

Binnen het Mirtehuis zijn Jasmijn haar taken uitsluitend cliëntgericht. Dankzij haar ervaring kan ze op een andere manier zien en horen welke behoefte de cliënten hebben. Jasmijn geniet van de verbinding die ze kan maken. “Juist in situaties waar het met een cliënt niet zo lekker gaat, zie ik wat de cliënt nodig heeft om van die situatie een leermoment te maken”. Cliënten het gevoel geven dat ze er toe doen, dat zij gezien, gehoord en begrepen worden, is het belangrijkste wat Jasmijn hen kan geven. “Ik hoop dat de cliënten mij zien als levend bewijs van herstel, zodat ze zich daaraan kunnen vasthouden en optrekken”.

Naast haar werk binnen het Mirtehuis wordt Jasmijn ingezet als ervaringsdeskundige bij Perspectief+, dit is een traject waar vrouwen worden geholpen met een nieuw leven starten. Hier helpt ze met netwerken en de problematiek bespreekbaar maken. “Ik word meegenomen in het opzetten van nieuwe projecten en het uitwerken van goede ideeën. Dat vind ik uitdagend en daar word ik super enthousiast van”.

“Een leven in de prostitutie met een verslaving is een gitzwarte wereld. Je weet niet hoe liefdeloos je leven op dat moment is, omdat je al zo lang geen liefde meer hebt gekend. De visie van Terwille raakt de kern voor mij: vastzitten en mogen weten dat je bestemd bent om daar los van te komen. Bij Terwille mag er over God gesproken worden. Daar waar mijn therapeut mij niet meer kon helpen, heeft God mij geholpen. Dat maakt dat ik mijn werk heel graag op deze plek wil doen’’.

____

Voor een deel van onze zorg krijgen we geen overheidssteun. Ons preventiewerk en onze veilige opvangplekken voor vrouwen uit de prostitutie (zoals het Mirtehuis) zijn bijvoorbeeld afhankelijk van giften. Elke bijdrage is zeer welkom! Je kunt hier een donatie doen of zelf een actie starten!