Persoonlijk verhaal

Mark: weg met dat spul

Precies op de dag dat hij een jaar van de drank af is, belt Mark zijn oud-behandelaar van Terwille in Enschede. Hij wil graag vertellen hoe goed het met hem gaat. De belangrijkste les die Mark heeft geleerd is dat je eerlijk naar jezelf moet kijken en moet kiezen wat goed voor je is. Die boodschap wil hij graag delen. “Want,” zegt hij: “Drank maakt meer kapot dat je lief is.”

 

“Je wilt er eigenlijk niet aan dat je een probleem hebt”

Mark blikt terug op een lange weg: In de begeleide woonvorm waar hij woont, valt anderen op dat hij regelmatig teveel drinkt.  Zijn woonbegeleider dringt er bij Mark op aan dat hij iets doet aan zijn alcoholprobleem. Dat zet Mark aan het denken: “Eigenlijk weet je van jezelf dat je een alcoholprobleem hebt, maar tegelijk wil je er niet aan.” Ook de vriendin van Mark laat merken dat ze het niet fijn vindt dat hij zoveel drinkt. Dus maakt Mark de keuze om hulp te zoeken.

De woonbegeleider van Mark heeft goede ervaringen met de verslavingszorg van Terwille. In Twente, waar Mark woont, heeft Terwille een locatie in Enschede en in Rijssen. Beide locaties zijn voor Mark wel een eindje reizen. Mark heeft geen auto en soms ook geen brommer. Gelukkig is zijn behandelaar bereid om nu en dan naar hem toe te komen voor een gesprek op de plek waar hij woont. Hij kijkt er goed op terug: “Ik voelde een klik met haar, en daarom werkte het. Ik merkte dat ze wist waar ze het over had en dat gaf me vertrouwen.”

Het verleden een plek geven

In het behandeltraject gaat het niet meteen van een leien dakje. Mark gelooft dat iedereen met een drankprobleem of andere verslaving echt wel wéét dat hij of zijn een probleem heeft: “Je moet dat alleen onder ogen durven zien, en ook accepteren dat je gedrag gevolgen heeft gehad.” En dat is lastig, vertelt hij: “Ik wilde dat schuldgevoel niet, en wilde dan het liefst een krat wegdrinken en naar het café. Na diverse gesprekken heb ik het verleden een plek kunnen geven, en ik kan daar nu mee omgaan zonder naar de fles te grijpen.”

In de behandeling maakt Mark duidelijk dat hij in het weekend een paar biertjes wil kunnen blijven drinken. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt en met veel moeite lukt het Mark om zich daaraan te houden. Ook na de behandeling blijft Mark in het weekend een paar glazen drinken. Maar gek genoeg wordt het drinken geleidelijk aan minder, totdat het drinken hem zelfs gaat tegenstaan. Op een dag, als Mark uit gewoonte tijdens het voetbalkijken bier wil drinken, walgt hij er zelfs van, vertelt hij nu: “Mijn lichaam zei: weg met dat spul, het is slecht voor je.” Als even later zijn vriendin langskomt, ziet ze Mark blikjes bier leeggieten in de gootsteen.

Steun van vrienden

Nu drinkt Mark helemaal niet meer. Hij is heel blij dat zijn kameraden en zijn vriendin hem hierin steunen. Maar makkelijk is het niet altijd, hij beleeft soms spannende momenten zoals bij het evenement King Dance. Mark durft eigenlijk niet te gaan, omdat hij bang is dat daar overal prikkels zijn om weer te gaan drinken. Na een paar goede afspraken gaat hij mee als de BOB voor zijn vrienden. Als Mark het lastig heeft, stappen ook zijn vrienden over op cola. Mark beleeft een fantastische avond. Een festival zonder drank bevalt hem goed: “Ook zonder alcohol kun je het heel gezellig hebben. Eerder zou ik al rond de middag lam zijn geweest. Nu maak ik het veel bewuster mee.”

De steun van zijn vrienden is belangrijk, niet alleen tijdens festivals maar ook in lastige dagelijkse situaties. “Vroeger had ik het dan meteen op een zuipen gezet,” vertelt hij. Maar nu belt hij een vriend op en vraagt hem of hij langs komt. Samen praten ze de situatie door en daardoor komt Mark tot rust. Zonder alcohol te gebruiken.

Nog veel meer dan verwacht

Achteraf heeft het stoppen met alcohol Mark nog veel meer goed gedaan dan hij had verwacht. Hij heeft meer overzicht in zijn leven. Ook lichamelijk voelt hij zich veel fitter, zijn huid is veel mooier geworden en hij is zelfs 18 kilo afgevallen. En het mooiste is nog dat het contact met zijn familie is hersteld. Als er nu een feestje is, is het veel gezelliger dan voorheen. Het contact met andere mensen ervaart Mark nu veel bewuster.

Hoopvolle toekomst

De toekomst ziet er voor Mark hoopvol uit. Zijn vriendin is inmiddels zijn verloofde geworden. Samen werken ze aan een goede toekomst. Een nieuwe baan speelt daarin een belangrijke rol. Zijn droombaan heeft hij eerder al op moeten geven door een blessure. En door de lichamelijke gevolgen zijn veel banen niet meer mogelijk. Wat wel mogelijk is en wat Mark erg mooi lijkt, is een baan als taxichauffeur.

Open en eerlijk heeft Mark zijn verhaal met de gemeente besproken. En tot Marks grote verbazing is er een partij die voor hem de opleiding tot taxichauffeur wil betalen: De Groene Opleider. Hij komt zelfs in een traject met baangarantie. Het leven lacht hem weer toe. Mark zegt: “Wat ik anderen wil meegeven is dat niemand je kan verplichten om zorg aan te nemen. Maar als je dat niet doet, is jouw probleem nog steeds jouw eigen probleem. Je kunt anderen daar niet de schuld van geven, ook niet de overheid of andere instanties. Kijk jezelf eens in de spiegel aan, en kies wat je echt wilt. En wat betreft alcohol: weg met dat spul, het is zo slecht voor je!”