Talentenplein – Samen maken we het verschil

In 2020 zijn Folkert en Bauwina werkzaam bij Terwille voor het project Talentenplein. Samen met andere collega’s van Terwille begeleidden zij cliënten naar een baan. Dit deden ze met hulp van samenwerkingsverbanden zoals Time2connect en LIV, samen met het Leger des Heils, Tot Heil des Volks en het Overweeghuis.

Folkert vertelt: “Dit traject is voor iedere individu anders en vraagt om maatwerk. Niet iedereen kan zomaar weer fulltime aan de slag in het bedrijfsleven. We ondersteunen bij huisvesting, taalbeheersing, financiën en psychische omstandigheden. Door onze externe contacten en het netwerk van ‘Heel Nederland Werkt’ mogen wij bijvoorbeeld met regelmaat een gratis of sterk gereduceerde opleiding of cursus aanbieden bij Scheidegger, NCIO en NTI. Een dame die hier gebruik van kon maken is in september gestart met een opleiding. Heel gaaf!”

Een nieuwe baan niet het moeilijkste

In 2020 was het werk van Terwille actueler dan ooit. Sekswerkers waren genoodzaakt om te stoppen met werken i.v.m. de coronamaatregelen. Hierdoor waren er veel aanmeldingen in een al overbelaste banenmarkt. Heel veel andere mensen waren ook op zoek waren naar een andere baan, bijvoorbeeld in de horeca- en hotelbranche.

Toch is een baan vinden is niet het moeilijkste onderdeel volgens Folkert: “Een nieuw leven, nieuw werk en nieuwe ‘spelregels’, dit vergt heel veel inspanning en flexibiliteit van een deelnemer. De kracht van ons werk zit in de coaching. Een betrokken hulpverlener is dan cruciaal voor een succesvol traject. Hiermee bieden we als Terwille iets heel unieks: een traject van begin tot einde”.

Mooie resultaten

Het project talentenplein levert mooie resultaten voor deelnemers: een afgeronde MBO zorg opleiding, een jaarcontract met uitzicht op een vaste betrekking, een baan in de ouderenzorg naast een behandeltraject of een call girl die is omgeschoold naar call centre medewerker. Folkert en Bauwina hebben ook wel te maken met minder succesvolle verhalen: mensen die het niet hebben gered na hun proeftijd, na een baanvoorstel andere keuzes maakten of na de lockdown weer zijn teruggevallen. Bauwina daarover: “We mochten stilstaan bij hun dromen, met mensen optrekken en laten merken dat ze waardevol zijn! God verliest ze nooit uit het oog”.