een veilige, huiselijke sfeer in Frankrijk

Lea: uit de chaos van de prostitutie

Lea* is 21 jaar. Net geen kind meer zou je denken. Maar een onbezorgd kind is Lea nooit geweest door haar jeugd met verslaafde ouders en structureel misbruik. Via verkeerde contacten belandt ze al jong in de prostitutie. Na een heftig incident komt Lea in contact met de politie en krijgt ze een veilige plek bij Terwille in Frankrijk. De rustige, huiselijke omgeving op het Franse platteland vindt ze fijn, maar ook heel eng…

 

Lea groeit op bij een verslaafde vader. Geld voor eten of kleren is er niet, alles staat in het teken van drugs. Er is sprake van ernstige verwaarlozing. Op jonge leeftijd wordt Lea al structureel seksueel misbruikt door familie. De vader van Lea weet hulpverleners handig op afstand van zijn dochter te houden. Pas als Lea in de puberteit komt, ontmoet ze haar moeder die als prostituee werkt en verslaafd is. Ook van haar moeder krijgt Lea niet de steun die ze nodig heeft.

Makkelijke prooi

Als Lea 13 jaar oud is, zet ze de hulpverlening onder druk om niet meer naar huis te hoeven. Over het misbruik vertelt ze niemand iets, maar ze noemt de andere vormen van mishandeling waarvan ook sprake is. Lea komt in een instelling terecht, maar ze is een makkelijke prooi voor foute mannen.
Vanwege haar ouders is ze bekend in het verkeerde netwerk en ze wordt al snel gedwongen tot seks en prostitutie.

Pooiers

Lea belandt van de ene instelling in de andere. Overal blijven de pooiers haar opzoeken en onder druk zetten om weg te lopen. Uit angst praat Lea hier met niemand over. Uiteindelijk belandt ze in een gesloten jeugdgevangenis zodat ze niet meer weg kan lopen. Maar het lukt haar niet om los te komen. Op haar 21e ontmoet Lea een jongen, waarvan ze denkt dat het een goede vriend is. Ook hij dwingt haar tot prostitutie. Na een heftig incident komt Lea in contact met politie en uiteindelijk belandt ze in Frankrijk.

Stil staan

In Frankrijk staat haar leven stil. De veilige verblijfsplek ligt zo afgelegen dat ze geen prikkels krijgt en geen andere mensen ziet dan de bewoners van de boerderij. Dat geeft Lea een dubbel gevoel. Voor het eerst in haar leven ervaart ze afstand van haar situatie. Ze geniet van de rust, het samen boodschappen doen en als een familie wonen, leven en eten aan een grote tafel. Ze krijgt hier de kans om weer even kind te zijn. Tegelijk beangstigd dit normale leven haar enorm na jaren van chaos en overleven.  In de rust komen haar emoties naar boven en afschuwelijke herinneringen die ze nog nooit met iemand heeft kunnen delen.

Onrust en Chaos

Met het hulpverlenende echtpaar in Frankrijk deelt Lea haar verhaal. Ze bouwt een band met hen op, maar ook dat is erg spannend voor haar. Uit angst probeert Lea onrust en chaos in Frankrijk te creëren. Ze zet alles in werking om de relatie die ze met de hulpverleners in Frankrijk heeft opgebouwd kapot te maken. Eigenlijk is dat niet wat ze wil, maar ze weet niet hoe ze het anders moet doen. Ergens hoopt ze te bewijzen dat het echtpaar in Frankrijk boos zal worden en haar wegstuurt, want dat is een reactie die ze kent. Maar dat gebeurt niet. Lea kan het maar moeilijk begrijpen. Ze heeft nog nooit meegemaakt dat mensen om haar geven en het goede met haar voor hebben.

Vallen en opstaan

Hoe langer Lea in Frankrijk is, hoe meer ze leert om haar emoties te herkennen. En te benoemen. Dit zijn compleet nieuwe stappen voor haar. Als uitzondering mag ze haar 3-maandelijkse periode in Frankrijk verlengen. Daar is ze heel blij mee. Lea mag in Frankrijk een begin maken aan een nieuw leven. In Nederland zal zij op haar vervolgplek met vallen en opstaan verder mogen.

*De naam Lea is om privacyredenen gefingeerd

___________________

Informatie voor verwijzers

Op de veilige verblijfsplek van Terwille in Frankrijk krijgen vrouwen uit de prostitutie en slachtoffers van loverboys begeleiding en behandeling en kunnen ze afstand nemen van het sekswerk en de contacten die daarbij horen. Daarnaast biedt Terwille ook andere routes voor vrouwen in de prostitutie, zoals zelfstandig begeleid wonen in leerhuizen en praktische maatschappelijke hulp.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze veilige plekken en andere hulp aan vrouwen in de seksbranche.