Stefan: leven is te mooi voor cocaïne

Vroeger was Stefan (35) verslaafd aan cocaïne. Met cocaïne probeerde hij te ontsnappen aan de stress van zijn werk. Nu hij clean is, heeft hij een nieuwe uitlaatklep: sport. Als echte sportman is hij enthousiast over de Cycle for Hope. Omdat hij het belangrijk vindt om Team Terwille te steunen, vertelt hij zijn verhaal.

Cocaïneverslaving
In het verleden heeft Stefan zijn eigen bedrijf als glaszetter gehad. “Ik had het altijd druk met mijn werk en mijn gezin. Toen een collega van mij vroeg om een keer cocaïne te proberen, ben ik meegegaan. Ik werd er zo ontspannen van, omdat ik alle stress vergat. Ik begon het steeds vaker te gebruiken en op een gegeven moment gebruikte ik dagelijks.”
Maar als Stefan 33 jaar is, komt er een keerpunt: zijn (inmiddels ex-)vriendin vindt cocaïne en spreekt hem daarop aan. Stefan beseft ineens wat hij zijn gezin aandoet. Zijn gebruik is zo belangrijk voor hem, dat hij maar weinig thuis is. Hij ziet in dat dit moet stoppen. Na behandelingen en gesprekken bij verschillende instellingen komt hij terecht bij Terwille, waar hij belandt in een terugvalpreventiegroep. Dankzij de groep ontdekt Stefan de reden van zijn gebruik: “Ik wilde weten waarom ik zo ver ben gegaan. Dat antwoord heb ik bij Terwille gevonden.” Dit helpt hem om niet meer terug te vallen in oude gewoontes.

Vanaf de stoeprand
Door zijn verslaving en behandeling moet Stefan knokken om zijn leven weer op te pakken: “Het is best chaotisch geweest. Ik heb mezelf vanaf de stoeprand weer omhoog gewerkt. Mijn bedrijf was failliet gegaan en ik had geen recht op een uitkering.” Gelukkig kan Stefan aan de slag als glaszetter bij een vriend. Zo verdient hij zijn eigen geld weer. Met het betalen van zijn schulden gaat het goed. Over anderhalf jaar is alles afbetaald. “Ik heb nu een nieuwe woning met mooie meubels en ik heb zelfs weer een auto,” vertelt hij trots. Het gaat weer goed met Stefan. “Alles wat ik doe, doe ik met 200%. Ik krijg nu zoveel positieve energie,” vertelt hij stralend. “Het leven is te mooi om cocaïne te gebruiken.”

Cycle for Hope
Sporten is echt een ufotostefanitlaatklep voor Stefan. “Ik ben altijd al een man van sporten geweest,” vertelt hij. Dit jaar fietst Terwille met een team van medewerkers en (ex)-cliënten de Cycle for Hope. Stefan had heel graag mee willen doen, maar door omstandigheden moest hij zich na de eerste trainingen terugtrekken : “Ik was heel gemotiveerd om mee te doen, dus volgend jaar ben ik er sowieso bij! Vroeger fietste ik al veel met vrienden. We haalden dan de hele fiets uit elkaar en zetten hem weer opnieuw in elkaar. Ik verfde de fiets in een mooi kleurtje en fietste er zo kilometers op uit.”
Stefan hoopt volgend jaar samen met anderen de vele kilometers van de Cycle for Hope te fietsen. Met de tocht wordt geld opgehaald voor hulp aan mensen met een verslaving. “Ik vind het belangrijk dat mensen worden geholpen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik.”

Wil je het team sponsoren? Ga dan naar: www.cycleforhope.nl/team/team-terwille