mensenhandel

Janine: van raam naar baan

Janine (niet haar echte naam) belandt vanuit Tsjechië in een seksclub in Drenthe. Met het geld dat ze verdient, voorziet ze in haar levensonderhoud. In het begin lijkt het goed te gaan: ze doet haar werk, ze verdient geld en ze kan daarvan leven. Maar na drie jaar werken in de club, is ze óp. Ze kan het werken in de seksbranche lichamelijk en geestelijk niet meer aan.

In de seksclub waar Janine werkt ontmoet ze de projectleider van ‘Van Raam naar Baan’, een initiatief van Terwille. Al bij de eerste ontmoeting maakt ze duidelijk dat ze hulp wil. Maar het is niet zo makkelijk om uit de prostitutie te stappen. Omdat Janine minder dan vijf jaar geleden uit Tsjechië naar Nederland is gekomen, heeft ze geen recht op een uitkering. Ze moet snel ander werk vinden om in haar levensonderhoud te voorzien.

Aan de slag
Dankzij gesprekken bij Terwille durft Janine te stoppen met haar werk in de seksclub. Ze verhuist naar een veilig verblijf van Terwille in Noord-Nederland. Hier komt zij tot rust en regelt ze onder begeleiding ook praktische zaken. Via het project ‘Van Raam naar Baan’ krijgt ze ondersteuning bij het vinden van werk. Samen met haar stellen ze een CV op. En via contacten bij een uitzendbureau kan Janine al vrij snel aan de slag bij een kwekerij.

Nieuwe start
Janine is inmiddels anderhalf jaar weg uit de club. Sinds een half jaar woont ze in een woning van Terwille. Een veilige locatie, waar ze een gewoon levensritme kan ontwikkelen en behandeling en begeleiding krijgt. Janine is heel blij dat ze de kans heeft gekregen op een nieuwe start met ander werk. Ze hoopt dat de mogelijkheid tot ander werk andere vrouwen ook zal helpen om uit de seksbranche te stappen.

 

Raam naar Baan
‘Van Raam naar Baan’ is een initiatief van Terwille binnen het programma Perspectief+, hulpverlening  voor sekswerkers. Uit de prostitutie stappen is niet gemakke­lijk. Vaak zijn de vrouwen afhankeli­jk van het geld dat ze verdienen als sekswerker. Met Van Raam naar Baan wil Ter­wille, samen met ondernemers, deze vrouwen een nieuwe werkkans en/of opleiding geven.