Daphne stapte uit de prostitutie

Dat je als studente Rechten binnen twee weken op een historische boerderij in Frankrijk kunt zitten, blijkt uit het verhaal van Daphne. Door grote schulden raakte ze diep in de problemen om uiteindelijk in de prostitutie terecht te komen. Via SHOP (Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees) kwam ze bij het time-out programma voor vrouwen van Terwille in Frankrijk terecht.

 

De 27-jarige Daphne heeft al jong een moeilijk leven. Als enig kind van gescheiden ouders wordt ze geadopteerd door de nieuwe man van haar moeder. Wanneer blijkt dat haar moeder vreemd gaat, is ook dit huwelijk over. Daphne gaat bij haar moeder wonen, wat haar vader haar niet in dank afneemt. In haar studietijd raakt ze in de schulden, waar ze niet meer uit komt. Uit huis plaatsing dreigt en ze ziet geen andere uitweg om aan geld te komen dan door de prostitutie in te gaan. Na 4-5 jaar kán ze niet meer en weet ze: ik wil hier uit. Ze zoekt hulp en wordt doorverwezen naar Terwille. Binnen twee weken zit ze ‘in the middle of nowhere’ op boerderij ‘Het gewone leven’ in Frankrijk om op adem te komen.

Verven

“‘s Morgens om half negen moet je gedoucht en al aan tafel zitten voor het ontbijt”, begint Daphne over haar tijd in Frankrijk. “Daarna heeft iedereen vaste huishoudelijke taken en is er tijd voor creatieve momenten en ontspanning. Tijdens wandelingen met de hond zijn er goede gesprekken.” De drie maanden in het buitenlandse berglandschap vliegen voorbij. Als het kon zou ze zo terug willen. De overstap naar Nederland is niet makkelijk. Toch staat Daphne niet met lege handen. Op de vraag wat het belangrijkste is wat ze meeneemt uit die periode grapt ze vrolijk: “verven!” Maar wat ze in Frankrijk écht heeft geleerd, is zichzelf open te stellen voor anderen. “Ik vertrouw anderen heel moeilijk,” vervolgt ze serieus, “maar bij Rolf en Clazien (het begeleidende echtpaar in Frankrijk, red.) brokkelden mijn muren af.” Met onder andere het thema ‘vertrouwen’ wil ze in Groningen verder aan de slag.

Toekomst

Op dit moment heeft Daphne het best moeilijk, vertelt ze eerlijk. Het is niet eenvoudig een ander leven te beginnen op een nieuwe plek, een sociaal netwerk op te bouwen en te werken aan je problemen. Gelukkig komt er twee keer per week woonbegeleiding thuis, om haar te helpen. En een meisje met wie ze op de boerderij in Frankrijk zat, woont bij haar om de hoek. Ook heeft ze zich aangemeld bij PsyQ, om te werken aan de psychische problemen die er nog zijn. Ze probeert moed te houden en bezig te zijn. Twee keer per week werkt ze in de keuken van een verzorgingstehuis. Nadenken over de toekomst vindt Daphne lastig. Schulden zijn er nog steeds, evenals de last uit het verleden Toch heeft ze wel ideeën. “Het liefst ga ik SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) doen. En ik wil heel graag weer tot mezelf komen.” Hoeveel tijd dat kost kan ze niet zeggen. “Dingen die er in jaren insluipen zijn niet zomaar weer weg”, vertelt ze. “Ik haalde altijd mijn kracht uit het feit dat ik alles weg stopte, ik sloot me af voor iedereen. Maar dat hielp me alleen maar achteruit. Dat wil ik anders en Terwille stimuleert me daarbij.”

Boodschap

Tegen vrouwen en meisjes die net als zij in de problemen zitten door bijvoorbeeld schulden, wil Daphne nog graag wat zeggen. “Ga absoluut niet de prostitutie in! Het helpt je niet vooruit, alleen maar achteruit, het is geen gezegend geld. Zoek alsjeblieft hulp bij instanties.” En hoopvol eindigt ze: “er is altijd wel een oplossing.”