Rennen om vrij te zijn

Een groepje vrouwen uit het Leerhuis van Terwille is enthousiast aan het hardlopen. Een paar bewoners zijn er zelfs heel goed in: een van de vrouwen won al twee keer een wedstrijd! Wendy: “Als je hardloopt, voel je je weer even vrij.”

In het Leerhuis van Terwille wonen vrouwen die uit de prostitutie zijn gestapt. Hun leeftijden en verhalen zijn verschillend, maar het zijn allemaal vrouwen en meisjes die uit een moeilijke situatie komen. Bijna allemaal hebben ze een verleden waarin anderen voor hen bepaalden wat ze moesten doen. In het leerhuis mogen ze weer leren om eigen keuzes maken en zetten ze stappen voor een nieuwe start.

“Sporten heeft een positieve invloed op herstel”, vertelt Wendy (coördinator Leerhuis). “Trainen helpt om op een positieve manier bezig te zijn met je lichaam en daar ook zelf controle over te hebben. Dat is zo belangrijk als je bedenkt waar deze vrouwen vandaan komen.” Met een klein team van begeleiders en bewoners deed het leerhuis in mei dit jaar voor het eerst mee met een ladiesrun. Een van de bewoners won de 5-kilometer afstand met een snelle tijd van 21 minuten. Een mooi moment. “Ik wist helemaal niet dat ik zo snel was,” zei ze na afloop verbaasd, “maar ik ging er gewoon voor, ik wou gewoon ook wel eens wat winnen in mijn leven.”

“Dat ze de run won gaf haar zelfvertrouwen”, vertelt Wendy. “Maar ook als je niet wint, is sporten mentaal goed voor je. Je merkt dat je lichaam sterker wordt, dat je door trainen steeds verder komt, en dat geeft een goed gevoel. Je conditie verbetert en je werkt tegelijk ook aan je doorzettingsvermogen. Soms heb je geen motivatie om te gaan, maar na een trainingsrondje voel je je bijna altijd mentaal en fysiek beter. Dat is een waardevolle ervaring.”

De vrouwen hebben de smaak van het rennen inmiddels zo te pakken dat ze proberen elke maand mee te doen aan een wedstrijd. Binnenkort staat de 4 mijl van Groningen op de planning. Daar wordt al hard voor getraind. Onlangs liepen de vrouwen een oefen-4 mijl. Het inschrijfgeld wordt betaald door sponsors. Terwille heeft ook een sportfonds voor alle cliënten van Terwille die willen sporten, maar daar geen geld voor hebben. Zo kunnen cliënten bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging betalen of sportkleding aanschaffen.

Het is belangrijk om deze steun te ontvangen, legt Wendy uit: “Veel vrouwen zijn nog niet zo ver in hun proces dat ze al een betaalde baan aankunnen. Ze moeten rondkomen van een uitkering, waarbij weinig ruimte is voor extra lasten. Hardloopschoenen zijn dan een te grote kostenpost, terwijl goede schoenen wel nodig zijn om blessures te voorkomen. Daarom zijn we blij met giften!” Help jij ons mee met een donatie?